Design – det første man ser

social media, facebook, twitter-1795578.jpg

I Frontend Development studiene så er det første emnet vi skal dykke ned i Design.
Og det er ikke så rart fordi utseende til en nettside er det første man møter.
To grunnleggende elementer i design handler om fargevalg og typografi (hvilke fonter du velger).
I dag vil jeg skrive litt om farger.

FARGER
Farger er hvordan vi oppfatter lys med forskjellige bølgelengder og intensitet. Store norske leksikon
viser til et spekter mellom 400 (fiolett) – 700 (Rødt) nanomenter bølgelengde som synlig for oss. Men allikevel så er de fleste farger vi ser kombinasjoner av bølgelengder og intensiteter.
Vi opplever farger i en kontekst av andre farger.

Pcer, mobiler og tver bruker et fargesystem som kalles RGB (Red, Green, Blue). Så når vi ser masse farger på skjermen så er det en blanding av disse 3 fargene. Tenk på hvor mange nyanser som kan komme ut av disse. Vi mennesker kan oppfatte ufattelig mange fargekombinasjoner, men en skjerm kan ikke nødvendigvis gjengi alle disse nyansene.
I praksis så vil webdesignere gjerne forholde seg mest til hexadecimale verdier for å representere fargenyanser (selv om det er flere måter å representere de samme fargene på). Her er eksempler på fargepaletter som har hexadecimale koder man kan kopiere i det man skal vurdere og kanskje teste ut fargekombinasjoner som passer sammen.
Når du holder musepekeren over en farge viser den hexadecimale verdien seg.

Noen av de mest suksessfulle nettsidene bruker sin fargekombinasjon på nettsiden til å forsterke varemerket sitt. Når noen snakker om Facebook så kan du se fargene de bruker for deg. Hvilken nettside er den første du kommer på når du tenker på farger?